Trzęsienie kierownicą przy lekkim hamowaniu - Pomocy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adgl
    Classic
    • 2009
    • 1

VAG(S) prawde Ci powie, a nie wrozbita na odleglosc. Jest masa rzeczy ktora mogla pasc.

Trzeba wiedziec jaki to blad, a nie ze byl, ale nie wiem jaki
  • Karoln
    Classic
    • 2008
    • 5

Witam,

Mam Skode Octavie 1.9 TDI 90KM z 2004 roku.
    Mam następujący problem gdy jadę z prędkością ok. 80-100km/h i nacisnę lekko pedał hamulca zaczyna trząść kierownicą, a gdy wcisne bardziej to przestaje. Początkowo myślałem, że może to być wina tarczy hamulcowych ale okazało sie, że nie wymieniałem je juz 3 razy i niezależnie czy są ciepłe czy zimne.

Walczę z tym juz około pół roku i nigdzie nie mogę znaleść pomocy.

Jeśli ktoś miał taki problem proszę napisać na forum albo na mój e-mail: [glow=blue:c8e7687c8e][email protected][/glow:c8e7687c8e] bądź [glow=blue:c8e7687c8e][email protected][/glow:c8e7687c8e]

Proszę o szybką odpowiedź!!

Z góry i z dołu dziekuje

Komentarz

• esjot
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 152

Zamieszczone przez Karoln
      wymieniałem je juz 3 razy i niezależnie czy są ciepłe czy zimne.
      A wymieniasz na nowe czy używane??

Bo ja miałem ten objaw i były tarcze.
      Druga mozliwość to łożyska kół przednich

PZDR
      Superb - 2 Kombi

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Karoln, Sprawdź dokladnie zawieszenie i zbieżność

Komentarz

• damcyk
          Drive
          • 2007
          • 59

heh jest to kolego wyjechane zawieszenie masz tak ze jak lekko "posmarujesz " na hamulec przy predkosci 80 90 km na godzine to cala kierownica zaczyna ci drgac ? Miałem to samo zrobiłem całe zawieszenie z przodu (koszt okolo 500 pln wraz z robocizna ) ustawiłem zbierznosc i usterka zniknęła
          Skoda Octavia I 2001 1.9 TDI Laurin&Klement(SOLD)
          Skoda Octavia II 2007 2.0 TDI 140 KM Elegance

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Karoln, Nie mogłem wcześniej napisać więcej bo na piłkę jechałem
            A więc tak skocz gdzieś na "trzęsawki" (najlepiej do okręgowej stacji kontroli pojazdów- koszt niewielki bo około 20-30 zł ) i wejdź z kierownikiem do kanału i zobaczysz gdzie masz luzy. Ja stawiam na wywalone tuleje gumowometalową wachacza te z tyłu

Mogą też być końcówki drążka ale w tym przypadku utratę zbierzności wyczuł byś bo by cię po drodzę majtało

[ Dodano: Wto 26 Lut, 08 21:44 ]
            ale okazało sie, że nie wymieniałem je juz 3 razy i niezależnie czy są ciepłe czy zimne
            Jeszcze jedno
            Czy po wymianie dohamowałeś nowe tarcze ????
            Czy dawałeś od razu ostro w hebel ???

Komentarz

• Karoln
              Classic
              • 2008
              • 5

Tarcze i klocki wymienione na nowe. Z pomiarów na stacji diagnostycznej wynika, iż zbieżność jest dobra. Zawieszenie też nie ma żadnych luzów, wszystko jest dobrze. Łożyska na przodzie były już wymienione (na oryginalne FAG-oskie), obecnie winno być z nimi ok. Chociaż rzeczywiście jak sięgam pamięcią, a moż e to zbieg okoliczności, problem ten rozpoczął się niedługo po ich wymianie. Pozdro

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Chociaż rzeczywiście jak sięgam pamięcią, a moż e to zbieg okoliczności, problem ten rozpoczął się niedługo po ich wymianie. Pozdro
                Z tąd moje wcześniejsze pytanie czy dohamowałeś (fahowa nazwa ułożyłeś tarcze)

tutaj masz temat z naszego forum

A tu z tego tematu wyciągnięte jak układać tarcze

Zrobiłeś tak po wymianie tarcz ????

Komentarz

• adamscool
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 206

Witam, ja miałem w moim aucie przejechane na oryginałach ok 174 tys, przynajmniej ja zmieniałem tarcze przy tej odległości, miałem ATE, i postanowiłem kupić zestaw ATE tarcze klocki, miało być cudownie.
                  Po około 5 tys zauważyłem lekkie bicie przy hamowaniu po 8 tys juz ze 130 nie szło wyhamować tak trzęsło kierownicą.
                  Ψ Pojechałem do gości gdzie kupiłem i powiedział, że to nie jego wina no to dałem tarcze do przetoczenia i po założeniu było ok aż do czasy i znowu to samo 3 razy tak robiłem i kupiłem nowe tarcze Brembo + klocki Ferodo bo na tych ATE nie dało się już jeździć, Brembo skrzywiły się jeszcze szybciej niż tamte i już nie wiem co mam zrobić, aktualnie Brembo poszły na reklamacje a ja po przetoczeniu założyłem znowu poczciwe krzywiące się ATE i czekam aż znowu je zwichruje. Staram się już jeżdzić jak najbardziej bez jakich kolwiek obciążeń tych tarcz, lekkie hamowania i tak dalej. Widze ze więcej osób ma podobne problemy. Pozdrawiam Adamscool
                  Ta Skodzinka twarda była!!!

1,9 TDI 136 z ECUSOFTa

Komentarz

• tomil
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1179

Wina może leżeć także po stronie klocków hamulcowych, jeśli nienajlepiej dobrana para klocki/tarcza tym większa szansa powyginania tarcz.
                    It doesn't matter what we're losing
                    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Arti23
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 892
                      • Superb II combi (3T5)
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

sorki że odgrzewam kotleta.

miałem ten sam problem co Karoln,i poradzono mi abym wymienił tylne tuleje przedniego wahacza ale na takie od Audi S3 bo one sa pełne i powiem ze problem jakby trochę mniej dokuczliwy, muszę jednak wymienić tarcze i klocki na nowe choć te maja miesiąc (brembo + TRW). po wymianie zobaczymy
                      Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• wkowal10
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 237

Wszyscy mówią o przodzie , a zapominają o tyle. Mój kolega miał takie coś w Oplu Astrze .
                        Wymień bądź przeszlifuj bębny tylne i zmień okładziny . kolega walczył z tym rok. Wymienił zawieszemnie i nic . Wszyscy zwracali uwagę na przód a jeden pan inż. od razu wiedział co jest grane .

Komentarz

• Paweł T
                          Elegance
                          • 2006
                          • 784

arti, gdzie Ci się przebieg schował?
                          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Arti23
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 892
                            • Superb II combi (3T5)
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

wkowal10, tył miałem caly robiony. bębny, szczęki cylinderki i nic to nie dalo

Paweł T, proszę
                            Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• Karoln
                              Classic
                              • 2008
                              • 5

Witam wszystkich po dlugich próbach znalezienia przyczyny trzęsienia kierownicy znalazłem powód a były nim ZWROTNICE. zostały one wymienione na nowe i problem jak ręką odiął.

Arti23 spróbój wymienic zwrotnice bo wymiana tarcz i klosków nic nie dala w moim przypadku.

Życzę powodzenia i dziekuje za wszystkie porady.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

No to nie trzeba zmieniac zwrotnice, a zmienic lozyska z piastami Zakladam, ze stare zwrotnice nie sa pogiete od jezdzenia po kraweznikach jak sluzbowka.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• hsurim
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 788
                                  • Kia
                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

(...) przyczyny trzęsienia kierownicy znalazłem powód a były nim ZWROTNICE. (...)
                                  Zapytam z ciekawości:
                                  - czy były wyczuwalne - po podniesieniu przodu - luzy w zawieszeniu ?
                                  Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Karoln
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 5

Zamieszczone przez Maicroft
                                    No to nie trzeba zmieniac zwrotnice, a zmienic lozyska z piastami
                                    jak pisałem wcześniej łożyska byly wymieniane w serwisie, gdzie panowie WBIJALI!!! młotkiem łożyska i wtedy pokrzywili zwrotnice.

P.S. nie jezdże jak służbówką

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Lozysko da sie wbic mlotkiem, jak to mowia dla chcacego nic trudnego i zwrotnica jak byla zdjeta to nic jej nie powinno sie stac. Tak sobie mysle, ze jednak od tego wbijania krzywo wsadzili piasty a wymieniajac komplet rozwiazales problem
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• hsurim
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 788
                                        • Kia
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Miałem również objawy telepania kierownicą i chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami
                                        W pierwszej kolejności luknąłem - wg licznych sugestii - na swoje tarcze przednie.
                                        Na oko - ani podczas kręcenia nimi - nie widać oznak zwichrowania. Nic nie ocierało "cyklicznie" - jedynie delikatniutko.
                                        Miałem natomiast - od (chyba) momentu pojawienia się telepania kierownicą - dosyć częste (ale nie zawsze) objawy, że podczas hamowania, zawieszeni przednie uginało się prawą stroną nieco mocniej.
                                        W tydzień po wymianie płynu hamulcowego postanowiłem sprawdzić, czy działa mi płynnie lewy zacisk.
                                        Kiedy go próbowałem wcisnąć, wyczuwałem twardy opór.
                                        Jednak po kolejnej próbie, coś pyknęło (jakby odbijająca "sprężynka") i zacisk od tego momenty zaczął lekko i płynnie się poruszać.
                                        Założyłem koło i - po tym "zabiegu - od tygodnia nie wyczuwam bicia w kierownicy ani objawów nierównomiernej siły hamowania.
                                        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

Pracuję...